7 Eylül 2016 Çarşamba

Etkinliklerimizden Yeni Haberler



Bugün 07 Eylül 2016 ve Sarıkamış, Soğanlı Dağları noktasından açıklamalı bir görsel iletiyi ve haberleri sunuyorum.

Burada, 1829 yılından Puşkin’in (1799-1837) ayak izlerinde yürürken, karşımıza çıkan muhteşem bir doğa var. Bu doğa varlığının sunduğu olağanüstü bir güzellik var.

Rus edebiyatının kurucusu A. S. Puşkin derken, onun geçtiği bu doğa güzelliğini, varsıllığını unutacak mıyız?

Elli milyon yılda oluşmuş, 2500 metrelik yükseklerdeki Kars – Erzurum Platosu diye tanımlayacağımız bu doğa unutulabilir mi?

Bu güzellikleri ancak bizler, en derin anlamla duyumsayabiliriz.

****

Tarihin ilk çağlarına gittiğimizde, elimizdeki bu doğa üzerine ilk yazılı belge ile Ksenophon karşımıza çıkıyor.

Pasinler’den geçip Soğanlı Dağları’na çıkan ve Çoruh Kanyonları ile Karadeniz’e ulaşmak isteyen Ksenophon (İ.Ö. 401) o çağ algısı ile kaleme aldığı ‘Onbinlerin Dönüşü’ adlı belgeci yapıt var.

Bu muhteşem doğa konusunda özgün notlar bırakır Ksenophon.

Önümüzdeki bir iki gün içinde, Ksenophon’un çıktığı ve bugün Çakır Baba diye bilinen Soğanlı Dağları doruklarında onun ayak izlerini de sizlere sunacağım.

***
Bugün 07 Eylül 2016 olmakla birlikte, 06 Eylül günü alınan kimi doğa görsellerini sunuyor ve İsveç yasalarının verdiği kurumsal sınırlar içinde kalarak, önümüzdeki aylarda hem İsveç kurumlarına önereceğimiz ve onaylanma durumu sonucu hem de Stockholm’da kamuya sunacağımız kimi etkinliklerden birkaç haber de ektedir.

Programlarımıza gelince:

Prof. Dr. Mehmet Veysel Batmaz; (İst. Üniv. İletişim Fakültesi) ‘Medyaya Düşman Yetiştiriyorum’ adlı yapıtı ve daha başka pek çok önemli ürünleri, yüzlerce makalesi olmasıyla; ve salt iletişim konusunda yetkin bir uzman olmasıyla da değil, iyi bir kalemi ve düzgün modern bir Türkçesi olması nedeniyle, Stockholm’da konuklarımızdan birisi olacak.

Prof. Dr. Betül Çotuksöken; felsefe alanında tanınmışlığı bir yana, ‘Aristoteles’in Kategorilerine Giriş’ adlı, Porphyrios’un açıklamalarını dilimize çeviren bir felsefeci olmasıyla da değil, yine iyi bir kalemi ve düzgün modern bir Türkçesi olması nedeniyle: ‘Günübirlik Yaşamda Felsefe Ne İşe Yarar’ konu başlığı ile Stockholm’da konuklarımızdan birisi olacak.

Beyazıt Kahraman, (Yıldız Teknik Üniversitesi. öğrt., görv., emekli) yazın, dil adamı olmakla birlikte Türkiye’de bugün yayınlanan hemen tüm yayın ağını izleyebilen belki de tek kişi olmasıyla da değil, yine iyi bir kalemi ve düzgün modern bir Türkçesi olması nedeniyle: ‘Balkanlar’dan Türkiye’ye ve Dünyaya Göç Hareketleri ve Bulgaristan Türkleri ve Türkçe’ konulu söyleşide, Stockholm’da konuklarımızdan birisi olacak.

Yeni haberlerle sizlere ulaşmak üzere, sevgi ve içtenlik…


Tekin Sönmez, 07 Eylül 2016, Sarıkamış, Soğanlı Dağları




Değerli İzleyici,

Kızılçıbuk'tan Puşkin’in çıktığı dar boğaz karşıdaki vadi, iki dağ silsilesi arası ve sağ kolda Turnagel Ormanı.

Puşkin diyor ki: 'Tam zamanında gelmişim. Saat beşte ordu yola çıktı. Ben Dragon (ejderhalar) alayına gidiyordum. Gece bastırdı. Bütün kıtaların mola verdiği bir vadide durduk.'

Bu görselde öndeki yakın ormanlık alanın alt tarafı, sağ doğru açılan vadi, bugün Kızılçubuk adı ile bilinir. Burası bir süredir giriş ve çıkış askeri bölgedir.

Ben, Sarıkamış'ın Kuzey yamaçlarından doruğa çıktım ve karşıdaki iki silsile arasında, yukarı doğru, Soğanlı Düzü'ne çıkış vadisinin görselini aldım. Ektedir.

'Geceyi Rayevsk'nin çadırında geçirdim' diye not düşen Puşkin; 'Şafakla birlikte ordu yola çıktı,' diyor. 'Otları büyümüş ormandan dağlara ulaştık,' diyor.

Karşımızda, Puşkin'in;
'Otları büyümüş ormandan dağlara ulaştık,' dediği vadi görünüyor. Tekin Sönmez, 07 Eylül 2016, Sarıkamış
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder